نگاهی به آرت‌فر ابوظبی 2023

17 آبان 1402
آرت­فر ابوظبی نوامبر هر سال توسط دپارتمان فرهنگ و گردشگری  ابوظبی و تحت حمایت شیخ خالد بن محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد ابوظبی و رئیس شورای اجرایی ابوظبی برگزار می‌­شود. هر ساله شرکت کنندگان توسط یک کمیته داخلی در وزارت فرهنگ و گردشگری و کیوریتورهای برگزیده انتخاب می‌شوند. این رویداد هنری برای اولین بار در سال  ۲۰۰۹ راه اندازی شد و مورد استقبال ۵۰۰۰ بازدیدکننده قرار گرفت. در اولین دوره این نمایش حدود ۵۰ واسطه هنری و گالری­‌دار مطرح دنیا، از جمله گاگوسیان، آکواولا، وایت کیوب و پیس ویلدنشتاین حضور داشته‌اند که بسیاری از آنان برای اولین بار در خاورمیانه غرفه برپا کردند. 
 
۲۲ تا ۲۶ نوامبر ۲۰۲۳، آرتفر ابوظبی پانزدهمین دوره نمایش خود را برگزار خواهد کرد. این رویداد دارای ۹۲ گالری از ۳۱ کشور جهان است که آثار هنرمندان محلی، منطقه‌­ای و بین المللی را در مناره السعدیات به نمایش می‌گذارد. در این دوره ۷ گالری از آمریکای لاتین و گالری‌هایی از گرجستان، مکزیک، برزیل، سنگاپور و شیلی برای اولین بار شرکت می‌­کنند. ۵۵ گالری شرکت کننده همراهی مجدد و ۳۷ گالری اولین تجربه حضور در این آرت­فر را خواهند داشت. 

برنامه هنری ابوظبی توسط دپارتمان فرهنگ و گردشگری ابوظبی و تحت حمایت شیخ خالد بن محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد ابوظبی و رئیس شورای اجرایی ابوظبی برگزار می‌شود. ابوظبی آرت مجموعه‌ای میان رشته‌ای از هنر، گفتگوها و رویدادهای هنری است  که در تمام طول سال جریان دارد. در سال ۲۰۰۷، اولین نسخه آن در کاخ امارات تحت حمایت شیخ محمد برگزار شد. این رخداد شامل نمایشگاه‌های هنری، اقامتگاه‌ها و رویدادهایی است  که در آرت­فر سالانه ابوظبی به  اوج خود می‌رسد. از زمانی که دیالا نصیبه، دختر زکی نصیبه، وزیر دولت امارات متحده عربی و همچنین یکی از برجسته ترین مجموعه داران آثار هنری منطقه، مدیریت آن را  در سال ۲۰۱۶ بر عهده گرفت، نمایشگاه هنر ابوظبی به واسطه ابتکارت مدیریتی به مجموعه‌ای بیش از یک رویداد تجاری تبدیل شد. در حالی که هنر ابوظبی کوچکتر از هنر دبی است، اما دارای مجموعه‌ه­ای معتبرتر از آثار هنری بین المللی است. دیالا نصیبه معتقد است طی این سال‌ها، نه تنها در تقویت رشد صنایع فرهنگی و خلاق کشور، بلکه در پرورش استعدادهای داخلی نیز موفق بوده‌اند.

آرت‌فر ابوظبی به‌عنوان نقطه‌ی عطف ابوظبی آرت، نوامبر هر سال بسیاری از گالری‌های محلی و بین‌المللی را گرد هم می‌آورد تا مجموعه­‌های هنری متنوعی را نمایش ­دهد و برای بازدیدکنندگان این فرصت را مهیا ­کند تا آثار متنوعی از رویکردهای مختلف فرهنگی و هنری را تجربه کنند. این نمایشگاه، برای نخستین بار در سال ۲۰۰۹ راه اندازی شد و مورد استقبال ۵۰۰۰ بازدیدکننده قرار گرفت و در آخرین نمایش برگزار شده‌ی آن یعنی در سال ۲۰۲۲ تعداد بازدیدکنندگان آن به بیشتر از ۳۰هزار نفر افزایش یافته است. ابوظبی، در نخستین رویداد خود در سال ۲۰۰۹ میزبان ۵۰ نفر از بازیگران قدرتمند و مؤثر دنیای هنرهای تجسمی بوده است از جمله؛ گاگوسیان، آکواولا، وایت کیوب و پیس ویلدنشتاین. بسیاری از این گالری‌ها برای اولین‌بار در خاورمیانه غرفه برپا کرده بودند. این رویداد با تأکید بر نمایشگاه­های هنری، اینستالیشن‌ها و پروژه­های مختلف، در منارات السعدیات که جزیره‌ای طبیعی به مساحت ۲۷ کیلومتر مربع است برگزار می‌شود. منارات السعدیات به یک مرکز فرهنگی جهانی تبدیل شده است که شعبه‌­ای از موزه لوور را در خود دارد و در آینده موزه زاید و گوگنهایم نیز به آن افزوده می‌شود.

شرکت کنندگان در این برنامه هنری هر ساله توسط یک کمیته داخلی در وزارت فرهنگ و گردشگری و کیوریتورهای مدعو انتخاب می‌شوند. این آرت­فر شامل بخش های متنوعی است از جمله بخش گالری‌های مدرن و معاصر که گالری­‌های شرکت کننده بایستی حداقل ۷ سال سابقه فعالیت داشته باشند. بخش پروژه های خاص نیز توسط گالری‌ها در کنار سایر بخش‌ها و یا به صورت مستقل اجرا می­‌شود که هر گالری می‌­تواند حداکثر، با ۳ هنرمند شرکت کند. بخش دیگر این رویداد مختص هنرمندان نوظهور است که آثار هنری ارائه شده آنان توسط گالری­‌دار باید کمتر از 3000 دلار باشد. بخش فوکوس نیز برای هنرمندانی است که توسط کیوریتورهای رویداد انتخاب می­‌شوند و از گالری‌ها دعوت می‌­شود تا با این هنرمندان مشارکت و همکاری داشته باشند.

یکی از نکات قابل توجه این رخداد هویت بصری آن است که هر سال، برنامه هنر ابوظبی با هنرمندان برگزیده برای ایجاد کمپین بصری نمایشگاه همکاری می‌کند. تصاویر انتخاب شده توسط هنرمند در کمپین بازاریابی استفاده می‌شود و هویت بصری نمایشگاه را معین می­کند. کمپین هنری ۲۰۲۳ از پروژه‌های مختلف محمد احمد ابراهیم، هنرمند اماراتی است. او در خلق این آثار از محیط زیست و زیبایی طبیعی زادگاهش الهام گرفته است. محمد احمد ابراهیم قبلاً نماینده امارات در پنجاه و نهمین نمایش بی­‌ینال ونیز در سال ۲۰۲۲ بود.

۲۲تا ۲۶ نوامبر ۲۰۲۳ ، آرتفر ابوظبی پانزدهمین دوره نمایش خود را برگزار خواهد کرد. این رویداد شامل ۹۲ گالری از ۳۱ کشور خواهد بود که آثار هنرمندان محلی، منطقه‌ای و بین المللی را طبق روال هر سال در منارات السعدیات به نمایش می­‌گذارد. ۵۵ گالری حضور مجدد و ۳۷ گالری اولین حضور خود را در این آرت­فر تجربه خواهند کرد. به نظر دیالا نصیبه، مدیر هنری ابوظبی رشد و حضور دو برابری گالری‌های شرکت کننده در این نمایشگاه نشان دهنده پویایی بازار هنر محلی در ۱۵ سال گذشته است. همچنین در این دوره  از آرت­فر ابوظبی ۷ گالری از آمریکای لاتین و گالری‌هایی از گرجستان، مکزیک، برزیل، سنگاپور و شیلی برای اولین‌بار شرکت می‌­کنند. از ایران نیز گالری دستان، گالری آریا و گالری سرای این رویداد را همراهی می‌­کنند.

نویسنده (ها)

راحله یوسفی
مقالات مرتبط

نقش آرت‌فر در بازار هنر
در چند دهه‌ی اخیر تعداد آرت‌فرها رشد بی‌سابقه‌ای داشته است؛ این رشد ریشه در اثرگذاری آرت‌فرها بر مارکت هنر دارد. آرت‌فرها از طرق مختلفی بر بازار هنر و به طور گسترده‌تر، بر اقتصاد هنر تاثیر می‌گذارند. آزاده باقری در این یادداشت برخی از عوامل اثرگذاری آرت‌فرها بر مارکت هنر را بررسی کرده و در آن به قیاس نقش گالری و نقش آرت‌فر در این بازار نیز اشاره کرده است.
26 بهمن 1401

اهمیت و جایگاه آرت‌فرها در دنیای هنر
در 17 تیرماه 1402، دومین نشست نگارخانه‌دارن با عنوان نگارخانه‌داری، ساختار بازار هنر و چالش‌ها در خانه کارمان برگزار شد. در این نشست، مریم مجد و شاهد صفاری، صنم حقیقی، سجاد باغبان ماهر و محمدرضا مریدی سخنرانی کردند. در ادامه صحبت‌های شاهد صفاری و مریم مجد را درباره اهمیت و جایگاه آرت‌فرها در دنیای هنر می‌خوانید. همچنین فایل صوتی این سخنرانی در قسمت زیر قرار گرفته است.
19 مهر 1402

آرت‌فر ابوظبی، از 2009 تا امروز
آرتفر ابوظبی در سال 2009 تأسیس شد و تغییرات چشمگیری را در صحنه‌ی هنر منطقه سبب گشت. سال‌های نخست، آرت ابوظبی رویکردی بین‌المللی داشت، اما با گذر زمان این آرتفر رویه‌ای منطقه‌ای و محلی به خود گرفت و بیشتر بر هنر منطقه‌ی منا تمرکز نمود. از سال تأسیس این آرتفر گالری‌های ایرانی و هنرمندان ایرانی نیز در آن حضور یافتند و فروش خوبی را تجربه کرده‌اند. در ادامه راحله یوسفی مروری داشته بر تار...
22 آبان 1402
درج دیدگاه

* نشان دهنده فیلد الزامی