پیش از پرداختن به قوانین مالیاتی حاکم بر بخش فرهنگ و هنر، لازم است تعریفی از فعالیتهای فرهنگی و هنری که در قانون ایران آمده ارائه دهیم.
تعریف فعالیتهای فرهنگی
مجموعه فعالیتهایی که برای توسعه ارتباطات فرهنگی، ترویج، عرضه، ارزشیابی، پژوهش، نقد و بررسی آثار فرهنگی و هنری ، اجرای صحنهای و مبادلات فرهنگی و یا برای پر کردن اوقات فراغت و آموزشهای فرهنگی و هنری در جهت افزایش آگاهیهای عمومی صورت میگیرد (نظیر جشنوارهها، نمایشگاهها، مسابقات، نقد و بررسی، مراسم و مجامع).
تعریف فعالیتهای هنری
مجموعه فعالیتهایی که در فرآیند خلاقیت، تولید، تکثیر، اجرای صحنهای، نمایش و توزیع آثار سینمایی، سمعی و بصری، موسیقیایی، هنری نمایشی، هنرهای تجسمی و مرمت و بازسازی آثار تاریخی، فرهنگی و باستانی انجام میگردد.
بندهایی از اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم (معافیت مالیاتی در بخش فرهنگ و هنر)
- درآمد حاصل از فعالیتهای انفرادی و یا جمعی موضوعات مذکور توسط اشخاص حقیقی و حقوقی که دارای مجوز فعالیت (یا پروانه تأسیس) از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میباشد و بهصورت مکتوب، سمعی، بصری و صحنهای تولید، توزیع و عرضه میگردد از پرداخت مالیات معاف است.
- درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی حاصل از مسابقات فرهنگی و هنری، جشنوارههای فرهنگی و هنری (مراسم، نمایشگاه، مسابقات و نشستها که بهصورت داخلی و بینالمللی انجام میگیرد)، نمایشگاههای فرهنگی و هنری (نمایشگاه کتاب، مطبوعات، هنرهای تجسمی)، مراسم و مجامع فرهنگی و هنری (شبهای شعر و ادب، نقد و بررسی کتاب و آثار هنری و سینمایی، بزرگداشتها، یادبودها، همایشها، کنگرهها و سایر نشستهای فرهنگی و هنری) و راهاندازی کتابخانه عمومی و اداره آن در صورت داشتن قرارداد با اشخاص موضوع ماده فوق از پرداخت مالیات معاف هستند.
- درآمد اشخاص حقوقی و حقیقی حاصل از فعالیتهایی چون نقاشی، طراحی، خوشنویسی، مجسمهسازی و نگارگری در صورت داشتن قرارداد با اشخاص موضوع ماده فوق از پرداخت مالیات معاف خواهد بود.
نکته: برخورداری از معافیت مالیاتی درآمد حاصل از سایر فعالیتهای هنری اعم از احیاء و مرمت آثار تاریخی، فرهنگی و باستانی منوط به ارائه مجوز از سوی میراث فرهنگی کشور خواهد بود.
نکته: حقوقبگیرانی که برای انجام فعالیتهای موضوع شده در استخدام اشخاص حقیقی یا حقوقی میباشند مشمول مقررات مالیات بر درآمد حقوق موضوع فصل سوم از باب سوم (مواد ۸۲الی ۹۲) قانون مالیاتهای مستقیم بوده و مشمول معافیت قانون مذکور نخواهند بود.
قوانین مالیاتی اعمالی بر حراج تهران
- بر اساس بند (ل) قانون مالیاتهای مستقیم، هنرمندان و خریدوفروش آثار هنری شامل معافیت میشوند.
نکته: بر اساس بند (ل) قانون مالیاتهای مستقیم، هنرمندان و خریدوفروش آثار هنری شامل معافیت میشوند. اما، بر اساس جزء (۱) اصلاحی بند (ق) تبصره (۶) مادهواحده لایحه بودجه ۱۴۰۱ کل کشور؛ معافیت مالیاتی حراجی آثار هنری موضوعبند (ل) ماده (۱۳۹) قانون مالیاتهای مستقیم فقط تا سقف دو میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال در سال قابلاعمال است و بعدازآن حسب مورد به نرخ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول مالیات است.
نکته: اظهارنامه مالیاتی از شروطی است که شامل این معافیت میشود. بر اساس نص صریح بند (ل) قانون مالیاتهای مستقیم، کلیه آثار به فروش رسیده در حراج تهران با مجوز مرکز هنرهای تجسمی بوده و مشمول نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میشوند و لذا قاعدتاً از پرداخت مالیات معاف هستند.
- قانون معافیت مالیاتی از سال ۱۴۰۰ شامل خود حراج تهران بهعنوان یک بنگاه تجاری نمیشود و حراج تهران مکلف به پرداخت مالیات است.