معرفی برخی از هنرمندان مطرح  ان اف تی در ایران و جهان

27 آبان 1402
ارزش ان اف تی تا حد نسبتاً زیادی به هنرمند سازنده‌ی آن مربوط است. اگر هنرمندی در عرصه‌ی هنر سنتی یا دیجیتال شناخته‌شده باشد، تولیدات ان اف تی، وی نیز بیشتر مورد توجه قرار خواهند گرفت. هنرمندان ان اف تی در سطح ایران و جهان معمولاً از طریق حجم بالای دنبال‌کنندگان خود در فضای مجازی قابل رویت‌اند و یا حتی با اسم‌های مستعار یا به‌طور ناشناس فعالیت می‌کنند. در این دسته از هنرمندان همچنین چهره‌هایی یافت می‌شوند که دستی در هنرهای سنتی یا دیجیتال دارند.

در ادامه برای آشنایی بیشتر با این هنرمندان و براساس پرس‌وجوهایی که در این زمینه از برخی هنرمندان داشتیم به معرفی تعدادی از ان اف تی‌کاران موفق در سطح ایران و سپس جهان می‌پردازیم.

شش هنرمند موفق ان اف تی در ایران

عارف نیازی

عارف نیازی
عارف نیازی

عارف نیازی (متولد 1374) در رشته‌ی ریاضی تحصیل کرده و کارشناس علوم تربیتی است. طبق گفته‌ی هنرمند، هنر همیشه نقش مهمی در زندگی وی داشته اما از 18 سالگی به صورت جدی‌تر آن را ادامه داده است. نیازی، از سن 20 تا 25 سالگی در فستیوال‌های گوناگونی شرکت داشته و موفق به کسب بیش از 25 جایزه‌ی خارجی و داخلی شده است.
محوریت آثار نیازی بر شناخت خود و اطرافیان تمرکز دارد و برای نمایشِ احساساتِ کمتر به تصویر کشیده شده، دست به خلق شخصیت‌های گوناگون می‌زند. نیازی، بعد از مدتی، برای انتقال بهتر این احساسات، کاراکترهایش را به واسطه‌ی اشکال هندسی، ساده و مینیمال‌تر کرد. تکنیک آثار نیازی اغلب رنگ روغن روی بوم و در برخی آثار آبرنگ است، البته به دلیل علاقه‌اش به حوزه‌ی هنر دیجیتال برخی از کارهایش را متحرک‌سازی کرده و بعضاً برای آن‌ها موسیقی هم ساخته است.

نیازی در سال 2021 و از طریق معرفی یکی از دوستانش وارد حوزه‌ی ان اف تی شد. این هنرمند در این حوزه بیش از 300 اثر به فروش رسانده که برخی از آن‌ها در قالب ادیشن بوده‌اند.

دلقک خجالتی (Shy Clown)، عارف نیازی، فروخته شده: 6.66 اتریوم.
دلقک خجالتی (Shy Clown)، عارف نیازی، فروخته شده: 6.66 اتریوم.
نقا-شی (Pain-thing)، عارف نیازی.
نقا-شی (Pain-thing)، عارف نیازی.

گرانترین اثر نیازی پرتره‌ی دلقک خجالتی است. این کاراکتر بر مبنای شخصیت یکی از داستان‌های مورد علاقه‌ی هنرمند و با تکنیک آبرنگ خلق شده است. این اثر در سال 2021 به قیمت 25 هزار دلار معادل 6.66 اتریوم به فروش رسید.

نعیمه پاکنیت

نعیمه پاکنیت

نعیمه پاکنیت متولد سال 1373، کارشناس رشته‌ی گرافیک و کارشناس ارشد کارگردانی انیمیشن از هنرهای زیبای دانشگاه تهران است. هنر از کودکی نقش مهمی در زندگی‌اش داشته و در بیشتر  نقاشی‌هایش به دنبال جزئیات زندگی کاراکتر‌ها می‌گردد. وی در دانشگاه با پیکسل آرت آشنا شده و طی یک پروژه‌ی درسی شروع به ساخت یک بازی ساده با موضوع نگارگری و با تم پیکسل کرده و با ادامه‌ی همین روند توانسته در دوران کارشناسی ارشد انیمیشنی کوتاه با نام  گامبی تولید کند که در فستیوال‌های داخلی و خارجی نیز موفقیت‌هایی کسب کرده است.

دریاچه‌ی په‌په‌ها (Pepes' lake)، نعیمه پاکنیت. فروخته شده: 1،98 اتریوم.
دریاچه‌ی په‌په‌ها (Pepes' lake)، نعیمه پاکنیت. فروخته شده: 1،98 اتریوم.
آرامش درون (Inner Peace)، نعیمه پاکنیت.
آرامش درون (Inner Peace)، نعیمه پاکنیت.

ویژگی اصلی آثار پاکنیت انعکاس نگارگری ایرانی در قالب پیکسل آرت است. دلیل اصلی او برای تلفیق نگارگری و پیکسل آرت، توجه زیاد جوامع، به هنر دیجیتال بوده است. بنابراین، پاکنیت فرصت را مناسب دیده تا بتواند به‌نوعی هنر نگارگری ایرانی را به واسطه‌ی تکنیک‌های نوین زنده نگه دارد.تکنیک تمام آثار او دیجیتالی است و معمولا ً از فوتوشاپ برای ساخت و متحرک‌سازی آثارش استفاده می‌کند.

این هنرمند تاکنون بیش از 300 اثر فروخته که برخی از آن‌ها ادیشن‌دار بوده‌اند. گرانترین اثر پاکنیت با نام دریاچه‌ی په‌په‌ها با قیمت 1،98 اتریوم فروخته شده است. 

پریسا خضایی

پریسا خضایی
پریسا خضایی

پریسا خضایی متولد سال 1371 و فارغ‌التحصیل رشته‌ی گرافیک از دانشگاه تهران است. روند رشد زندگی هنری این هنرمند به واسطه‌ی خانواده‌اش بوده که همگی هنر را به صورت جدی دنبال می‌کردند و به گفته‌ی خود خضایی بهترین اساتیدش نیز برادرانش، وحید و سعید خضایی بوده‌اند.

این هنرمند، بعد از اتمام تحصیلاتش در سال 1396 به صورت جدی به نقاشی پرداخت و به همین خاطر کمی از فضای رشته‌ی تحصیلی خود یعنی گرافیک دور شد، اما نکاتی مثل نحوه‌ی برخورد با ترکیب‌بندی، رنگ، موضوع و ایده‌ی اثر که قبلاً آن‌ها را آموخته بود در این رشته جدید به کمکش آمد.

خضایی، در آثارش، بیشتر به دنبال بیان احساساتی از قبیل رنج، شادی، ترس و در کل آرزوهایی است که زن‌ها تجربه می‌کنند و همواره به زنان به‌عنوان مضمون اصلی آثارش پرداخته است.

قلب (The Heart)، پریسا خضایی. فروخته شده:2.5  اتریوم.
قلب (The Heart)، پریسا خضایی. فروخته شده:2.5  اتریوم.
ایوان آینه (Mirror Porch)، پریسا خضایی. فروخته شده: 0.45 اتریوم.
ایوان آینه (Mirror Porch)، پریسا خضایی. فروخته شده: 0.45 اتریوم.

منبع الهام خضایی برای خلق تابلوهایش، دوره‌ی تاریخی قاجار و نمادها و نشانه‌هایی است که از این دوره به جا مانده است، هر چند که وی به صورت ترکیبی از عناصر مدرن و معاصر نیز استفاده می‌کند.

پریسا خضایی در سال 2021 میلادی با ان اف تی آشنا شد و در همان سال هم تصمیم به ورود به این حوزه گرفت. تکنیک خلق آثار این هنرمند رنگ روغن روی بوم است و در بعضی موارد که به متحرک‌سازی نیاز می‌بیند، به سراغ نرم‌افزار افترافکت می‌رود. کار در حوزه‌ی ان اف تی برای او تمام‌وقت نیست و او بیشتر به نقاشی به صورت فیزیکی و شرکت در نمایشگاه‌های مختلف می‌پردازد.

خضایی تاکنون 18 اثر تک نسخه و 55 اثر به صورت ادیشن به فروش رسانده  و گران‌ترین اثر وی با عنوان قلب با قیمت 2.5 اتریوم فروخته شده است.

عارفه نوروزی

عارفه نوروزی
عارفه نوروزی

عارفه نوروزی (متولد 1375) فارغ التحصیل رشته‌ی مهندسی معماری است. او از سال 1395 به صورت حرفه‌ای فعالیت خود را در زمینه‌ی نقاشی انتزاعی شروع کرد و از سال 1400 وارد حوزه‌ی ان اف تی شد.

افسون کیهانی (Cosmic Enchantment)، عارفه نوروزی، فروخته شده: 1.65 اتریوم.
افسون کیهانی (Cosmic Enchantment)، عارفه نوروزی،
فروخته شده: 1.65 اتریوم.
هرج و مرج درون (Chaos Inside)، عارفه نوروزی.
هرج و مرج درون (Chaos Inside)، عارفه نوروزی.

به عقیده‌ی خود هنرمند نقاشی‌های انتزاعی‌اش از درونش سرچشمه می‌گیرند و از طریق خطوط سیال در آثارش جاری می‌گردند. آثار نوروزی در بسیاری از نمایشگاه‌ها و ایونت‌های معتبر ارز دیجیتال و ان اف تی در سراسر دنیا به نمایش درآمده و فعالیت وی در این حوزه به صورت تمام وقت است.

نوروزی همچنین توانسته با UAE NFT به‌عنوان یکی از هفت هنرمند برگزیده‌ی بین‌المللی، برای جشن پنجاه‌سالگی امارات همکاری کند. این هنرمند تاکنون بیش از 2000 نسخه به صورت ادیشن و بالغ بر 30 اثر به صورت تک‌نسخه به فروش رسانده و گران‌ترین اثر وی افسون کیهانی نام دارد که به قیمت 1.65 اتریوم معادل 6،347 دلار روز به فروش رسیده است.

امیر راحتی

قبل از ظهر (Before Noon)، امیر راحتی.
قبل از ظهر (Before Noon)، امیر راحتی.

امیر راحتی (متولد 1370) کارشناس علوم تغذیه از دانشگاه شهید بهشتی تهران است و فعالیت هنری خود را از هفت‌سالگی با فراگیری موسیقی ایرانی آغاز کرده است. راحتی، در کنار فراگیری موسیقی، تجربه‌‌اندوزی در زمینه‌ی هنرهای تجسمی را نیز از کودکی به صورت خودآموز شروع کرد و از بیست‌سالگی به صورت حرفه‌ای به آن پرداخت.

از دید عموم، بارزترین ویژگی آثار راحتی، شباهت آن به نقاشی‌های بهمن محصص است، و از نظر تکنیکال نیز، تأکید بر فرم، سطوح رنگی تخت، و توجه به نور و سایه کاملاً در آثارش مشهود می‌باشد.

دن کیشوت #8 (Don Quixote #8)، امیر راحتی، فروخته شده: 1 اتریوم.
دن کیشوت #8 (Don Quixote #8)، امیر راحتی، فروخته شده: 1 اتریوم.

امیر راحتی، در سال 1400 و به‌واسطه‌ی معرفی یکی از دوستانش به عرصه‌ی ان اف تی وارد شد. تکنیک آثار او بیشتر اکریلیک روی بوم است و برای تولید ان اف تی‌هایش از تصاویر نقاشی‌های خود استفاده می‌کند. این هنرمند تاکنون 210 اثر در حوزه ان اف تی به فروش رسانده، که 62 تا از آن‌ها تک‌نسخه‌ای و 148 تا از آن‌ها چندنسخه‌ای است. گران‌ترین اثر وی از مجموعه‌ی دن کیشوت با نام دن کیشوت #8 است که به مبلغ 1 اتریوم به فروش رفته است.

سپیده صاحبدل

سپیده صاحبدل
سپیده صاحبدل

سپیده صاحبدل (متولد 1367) فارغ‌التحصیل رشته‌ی گرافیک از دانشگاه علمی‌کاربردی تهران است. فعالیت حرفه‌ای صاحبدل در هنر از سال 1396 آغاز شد و در زمینه‌های مختلف هنری از جمله نقاشی، هنرهای گرافیکی، طراحی فرش و طراحی طلا تجاربی کسب کرد.

چشمان هنرمند (The Eyes of Artist)، سپیده صاحبدل. فروخته شده: 0.8 اتریوم.
چشمان هنرمند (The Eyes of Artist)، سپیده صاحبدل.
فروخته شده: 0.8 اتریوم.
فرش میمون انسان‌نما (Ape Rug)، سپیده صاحبدل.

سبک ان اف تی‌های صاحبدل غالباً تلفیقی است از هنرهای بومی، شرقی، هنر الگوریتمی و آبستره. آثار این هنرمند دیجیتالی است و معمولاً برای تکمیل طراحی دکوراسیون مدرن محیط‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد .

از مهم‌ترین فعالیت‌های سپیده صاحبدل تأسیس انجمن هنرمندان تی ان تی است که به آموزش در زمینه‌ی کار در فضای ان اف تی می‌پردازد و توانسته علاقه‌مندان زیادی را در این حوزه راهنمایی کند و چندین رویداد آموزشی در این خصوص برگزار نماید.

صاحبدل تاکنون بیش از 40 اثر تک‌نسخه و بیش از 400 اثر به صورت ادیشن به فروش رسانده و گران‌ترین اثر او چشمان هنرمند نام دارد که با قیمت 0.8 اتریوم به فروش رفته است.

پنج هنرمند موفق ان اف تی در جهان

بیپل (مایک وینکلمن)

بیپل
بیپل

مایک وینکلمن (Mike Winkelmann)، که با نام مستعار بیپل (Beeple) شناخته می‌شود، یک هنرمند معروف ان اف تی است که مقیم محدوده چارلستون آمریکاست. بیپل به‌عنوان طراح گرافیست شروع به‌کار کرد و سپس به سمت کار در حوزه ان اف تی کشیده شد.

سبک هنری بیپل را می‌توان کامیکال، ساتریکل و دیستوپیایی خواند. وی شهرت خود را وام‌دار فروش 69،3 میلیون دلاری ان اف تی روزها: 5000 روز اول (Everydays: The First 5000 Days) در حراج کریستیز است. این اثر کلاژی از 5000 تصویر مجزاست که هرکدام به‌صورت روزانه در صفحه مجازی بیپل منتشر شده است.

بیپل، تا مارچ 2021، 845 اثر را به قیمت 113،5 میلیون دلار فروخت. فارغ از 5000 روز، دو اثر دیگر از بیپل نیز سود خوبی را حاصل کرد. چهارراه (Crossroad) و در کنار اقیانوس (Ocean Front) به ترتیب 6،6 و 6 میلیون دلار را برای وی به ارمغان آورد.

پاک

اثری از مورات پاک
اثری از مورات پاک

مورات پاک (Murat Pak) که با نام پاک شناخته می‌شود، هنرمند ناشناس پرکاری است و یک مجموعه‌ی عالی از ان اف تی را گردآوری کرده است. این هنرمند در سطح فضای مجازی بسیار فعال است و ابرذهن پشت آرکیلکت (Archillect)، یک الگوریتم اِی آی، است.

پاک چند اثر باارزش دارد، ابر یادبود تاریک و ساعت، که 52،7 میلیون دلار را کسب کرد، به‌عنوان دومین اثر گران ان اف تی پایین‌تر از اثر روزهای بیپل قرار گرفته است.

پاک، تاکنون 1،691 اثر را به مزایده گذاشته و سبک کاری او مونوکروم، مینیمالیستی و هندسی است.

فیوشس

فیوشس
فیوشس

ویکتوریا اِل (Victoria L)، که با نام مستعار فیوشس (FEWOCiOUS) شناخته می‌شود، یک سورئالیست جوان در حوزه‌ی هنر ان اف تی است که از سیزده‌سالگی به کار مشغول است. سبک این هنرمند سورئال است و زیبایی‌شناسی پساانسان‌گرایانه دارد. ویکتوریا، رنگ‌های زنده و ترکیب تصویر و متن را در آثارش استفاده می‌کند.

اثری از فیوشس
اثری از فیوشس

فیوشس، تاکنون، بیش از 3000 اثر فروخته و مجموع فروش 18،2 میلیون دلار را کسب کرده است. اثر زیبای ابدی (The Everlasting Beautiful) که در ماه مارس 2021 به قیمت 550 هزار دلار فروخته شد، موفق‌ترین فروش این هنرمند بوده است.

تایلر هابز

تایلر هابز در مقابل اثر خود
تایلر هابز در مقابل اثر خود

تایلر هابز (Tyler Hobbs) یک هنرمند تجسمی اهل تگزاس است که بیشتر با الگوریتم‌، پلاتر و رنگ کار می‌کند. هابز موفقیت خوبی در حوزه ان اف تی بدست آورده و میانگین فروش آثار وی رقمی معادل با  100 هزار دلار است. گرانترین اثر این هنرمند، کنترل ناتمام (Incomplete Control) 122،4 میلیون دلار قیمت دارد.

اِن اِف تی‌های هابز شبیه کارهای موزه‌ای است و هرکدام به‌خودی‌خود اثری منحصربفرد قلمداد می‌گردد. آثار او بیشتر بر زیبایی‌شناسی رایانشی (computational) تمرکز دارد.

هابز الگوریتم‌هایی برای تولید تصاویر بصری برنامه‌ریزی می‌کند. این آثار تعادلی در بین ساختار کامپیوتری و طرح‌های ارگانیک ایجاد می‌کنند. آثار هابز در سطح بین‌المللی به نمایش گذاشته شده و در بیش از دهه‌ها کشور جمع‌آوری شده است.

مت دلوری

مت دلوری
مت دلوری

مت دلوری (Matt Deslaurier) که با نام مت‌دل نیز شناخته می‌شود، برای آثار مولد (generative artwork) خود شناخته می‌گردد. دلوری، کدنویسی اهل کاناداست که 2070 اثر را تاکنون فروخته و میانگین هر اثر 28 هزار دلار قیمت داشته است. آثار دلوری طیف وسیعی دارند و از تصاویر متحرک سه‌بعدی تا اشکال هندسی را دربر می‌گیرند.

گران‌ترین اثر او مریدین (Meridian) نام دارد که به قیمت 33 هزار دلار به فروش رفته است. ساب اسکیپ‌ها (Subscapes) و منظره‌های تولید‌شده توسط کد، از تم‌های تکرارشونده در آثار این هنرمند ان اف تی کار است.

نویسنده (ها)

سوانا بغوزیان
امیررضا تقی زاده
هنرمندان مرتبط

مقالات مرتبط

مدیوم‌های جدید در آینده‌ی بازار هنر: هنر غیرفیزیکی در جهان دیجیتالی‌
با سرعت‌یافتن روند پیشرفت علم و تکنولوژی، هر روز با دستاورد جدیدی مواجه می‌شویم؛ بسیاری از این دستاوردها قابلیت‌هایی را برای هنرمندان فراهم می‌کنند تا بتوانند از آن به عنوان مدیوم یا رسانه‌ جدید خلق اثر هنری بهره بگیرند. مریم درویش در این جستار به نقش مدیوم‌های جدید آفرینش اثر هنری و رسانه‌هایی که در آن‌ها ارائه می‌شوند، در بازار هنر پرداخته است.
10 بهمن 1401

4.1. گزارش 2023 هیسکاکس از بازار هنر آنلاین، بخش اول
دهمین گزارش سالانه هیسکاکس درباره‌ی دادوستدهای آنلاین در هنر چندی پیش منتشر شد. این گزارش توسط آندرس پترسون و در 44 صفحه، مارکت هنر آنلاین را از حراجی‌های آنلاین تا اِن. اِف. تی. ها بررسی کرده است. در ادامه ترجمه‌ای از یافته‌های کلیدی این گزارش را می‌خوانید.
18 آذر 1402

نگاهی به بازار ان اف تی مرتبط با هنر و فراز و نشیب‌های آن در ایران و جهان
آمار دقیقی از بازار ان اف تی. مرتبط با هنر در دست نیست، اما بر اساس داده‌هایی که سایت‌های حراجی‌ها ارائه می‌دهند، فروش‌های پرسروصدایی در تاریخ معاملات این بخش به ثبت رسیده است. در این مقاله به فروش‌های موفق در این بازار، فعال‌ترین خانه‌ی حراج در این حوزه و آینده این بازار در ایران و جهان می‌پردازیم.
6 آبان 1402
درج دیدگاه

* نشان دهنده فیلد الزامی