گزارش سالانه؛ کارنامه آرتچارت در سال 1402

22 اسفند 1402
آرتچارت با هدف ایجاد شفافیت در بازار هنر و با تمرکز بر بازار هنر ایران از سال 1398 آغاز به‌کار کرد. خلاء پلتفرمی مثل آرتچارت زمانی احساس شد که تیم آرتهال با مواجه با پایگاه‌های داده‌ای بین‌المللی در حوزه بازار هنر، اطلاعات هنرمندان منطقه منا و به‌ویژه هنرمندان ایرانی را ناکامل یافت. رسالت آرتچارت اما به جمع‌آوری داده‌های عمومی حراج‌ها محدود نشد و با گردهم‌آوردن متخصصان آموزش‌دیده در حوزه‌ی اقتصاد و پژوهش هنر در مسیر تحلیل و بررسی آماری و ارقامی بازار هنر ایران حرکت کرد. گام نخست آرتچارت تمرکز بر عملکرد حراج تهران، به‌عنوان تنها حراج ایران و اقدام بعدی بررسی عملکرد هنر ایران در بازار بین‌المللی بود. با پیشروی در این مسیر، آرتچارت قدمی فراتر گذاشت و پوشش بازار منطقه منا را به‌عنوان هدف خود انتخاب کرد. در این متن، گزارشی از عملکرد آرتچارت را در سال 1402 می‌خوانید.

سخن دبیر

حالا آرتچارت چهارساله است، چهار سال تلاش بی‌وقفه برای اثرگذاری بر بازار هنر ایران. سال 1401 با تلخی و ناکامی اجتماعی به پایان رسید. بسته‌شدن درهای گالری‌ها، لغو حراج تهران، بسته‌شدن پلتفرم‌های مختلف هنری و اعتصابات فعالان دنیای هنر بیم ادامه‌ی رکود در بازار هنر ایران را به دل همگان انداخته بود. آرتچارت هم مستثنی نبود. با این حال چاره را نه در تعطیلی، که در تحلیل دیدیم؛ همان رسالت همیشگی آرتچارت. پس باب گفت‌وگو با اهالی هنر را باز کردیم، از گالری‌داران و مدیران هنری گرفته، تا منتقدان و دانشگاهیان.

ثمره‌ی این تلاش خون تازه‌ای بود که در رگ‌های آرتچارت جاری شد. تخصص و پشتکار دو بازوی آرتچارت‌اند برای رفع موانع در راه رسیدن به اهداف. هدف سالانه‌ی خود را چنین انتخاب کردیم: افزایش تعامل با مخاطب از طریق تولید محتوای مطلوب او، غنی‌ترکردن بانک داده‌های آرتچارت و گسترش فعالیت آرتچارت به خارج از مرزهای ایران.

کارنامه‌ی زیر نشان می‌دهد عملکردمان در تحقق این اهداف مقبول بوده است. بی‌شک اگر همراهی هریک از همکاران داخلی و خارجی نبود، چنین دستاوردی دور از دسترس می‌ماند. از همه‌ی آن‌ها سپاسگزارم که زمان و توان خود را صرف رشد و توسعه‌ی آرتچارت کردند و قدردان حمایت‌های بی‌دریغ مدیر آرتچارت، جناب آقای محسنی هستم. امید دارم در ادامه‌ی راه هم دست از تلاش برنداریم و همچنان در مسیر ارتقای بازار هنر و بازار کار هنرمند گام برداریم.

مرضیه افتخاری

اسفند 1402

فهرست محتوا

1. ماموریت و چشم‌انداز
  2. آرتچارت در سالی که گذشت
  3. عملکرد مالی
  4. تأثیرات و ابتکارات
  5. مسیر پیش رو
  6. قدردانی
  7. مالکیت

آرتچارت با هدف ایجاد شفافیت در بازار هنر و با تمرکز بر بازار هنر ایران از سال 1398 آغاز به‌کار کرد. خلاء پلتفرمی مثل آرتچارت زمانی احساس شد که تیم آرتهال با مواجه با پایگاه‌های داده‌ای بین‌المللی در حوزه بازار هنر، داده‌های هنرمندان منطقه منا و به‌ویژه هنرمندان ایرانی را ناکامل یافت. رسالت آرتچارت اما به جمع‌آوری داده‌های عمومی حراج‌ها محدود نشد و با گردهم‌آوردن متخصصان آموزش‌دیده در حوزه‌ی اقتصاد و پژوهش هنر در مسیر تحلیل و بررسی آماری و ارقامی بازار هنر ایران حرکت کرد. گام نخست آرتچارت تمرکز بر عملکرد حراج تهران، به‌عنوان تنها حراج ایران و اقدام بعدی بررسی عملکرد هنر ایران در بازار بین‌المللی بود. با پیشروی در این مسیر، آرتچارت قدمی فراتر گذاشت و پوشش بازار منطقه منا را به‌عنوان هدف خود انتخاب کرد.

آرتچارت سال جدید را با انتشار 14 مجموعه گفت‌وگو و با تهیه گزارش مبسوطی بر بازار هنر ایران (1401) آغاز کرد. با پیشروی در سال 1402، آرتچارت گزارش‌های تفصیلی و تحلیلی از دوره‌های 17، 18 و 19 حراج تهران و همچنین از 16 حراج و آرت‌فر بین‌المللی تهیه دید. پوشش حضوری و زنده در آرت‌فر ابوظبی 2023، آرت‌دبی 2024 و 3 دوره حراج تهران از اقدامات میدانی این پلتفرم در این سال بود.

در سال 1402، مجله آرتچارت پرقدرت‌تر از گذشته دست به تولید محتواهای دست‌اول زد و بیش از 75 مقاله تألیفی و ترجمه را در اختیار مخاطب قرار داد. پایگاه داده‌ای آرتچارت نیز سریع‌تر از قبل تکمیل شد و در این یک سال بیش از 5300 اثر هنری، 800 هنرمند، 850 نمایشگاه، 250 حراج و 50 گالری در آن ثبت گشت.

تعداد واردشده در سایت (1402)

کل تعداد در سایت (1398-1402)

بیش از 5,300 اثر هنری

33,000 اثر هنری

بیش از 800 هنرمند

2,800 هنرمند

بیش از 850 نمایشگاه

2,500 نمایشگاه

بیش از 250 حراج

1,800 حراج

بیش از 50 گالری

450 گالری

درآمد آرتچارت در سال 1402، به سیاق گذشته، محدود به فروش حساب کاربری سایت و خدمات ارزش‌گذاری آثار هنری، تولید محتوای تخصصی برای کارفرماها و ارائه‌ی مشاوره‌ی هنری باقی ماند. در این سال هم درآمدزایی از طریق تبلیغات در مدل درآمدی آرتچارت جایی نداشت.

خدمات بازاریابی هنرمند

• ارزیابی و برآورد بازار هنرمندان پیشکسوت و شناخته شده
  • کشف و معرفی هنرمندان نوظهور در بازار داخل و خارج از ایران

خدمات تحلیل و بررسی بازار، حراج و نمایشگاه

• معرفی حراج‌ها و آرت‌فرهای مطرح در هنر ایران
  •  تشخیص ترندهای داخلی و خارجی بازار هنر
  • پژوهش تخصصی در زمینه‌ی بخش‌‎های مختلف بازار هنر

سایت آرتچارت: جعبه‌ابزار هر خریدار

•  بانکی از داده‌های فروش و نمایش آثار هنری
  • عملکرد بازار هنر ایران در 12 ماه گذشته
  • مجله‌ی تخصصی اقتصاد هنر

خدمات قیمت‌گذاری و اعتباربخشی

• مرجعی بی‌طرف و داده‌محور برای ارزش‌گذاری آثار هنری: ارزیابی اثر هنری (Art Appraisal) از جمله خدمات تخصصی و بی‌مانند آرتچارت است. در این بخش از سایت، افراد عکس و اطلاعات اثر هنری موردنظرشان را ارسال نموده و گزارشی شامل تخمینی از قیمت آن دریافت می‌کنند. این خدمت به دلیل نیاز به دسترسی داده‌ای، تنها برای آثار هنرمندانی ممکن است که اطلاعاتشان در آرتچارت ثبت شده است.

آرتچارت با بازنگری بر مسیری که طی کرده و نگاه به چشم‌اندازی که برای خود تعریف نموده، بخشی از اهداف خود در سال 1403 را چنین برگزیده است: تکمیل پایگاه داده‌ای، خودکفایی مالی، فعال‌تر شدن در حوزه نشر، حضور پررنگ‌تر در رویدادهای داخلی و خارجی مؤثر بر بازار هنر ایران.

آرتچارت به‌عنوان زیرمجموعه هلدینگ آرتهال، موفقیت در راه پیش‌آمده را مدیون اشخاص بسیاری است. نخست مراتب قدردانی خود را از مدیریت آرتهال به جا می‌آوریم. تیم آرتچارت در بخش محتوا قدردان زحمات سوانا بغوزیان، آزاده باقری و سحر آزاد و در تیم ادمین و پشتیبانی سایت قدردان مهارت و پشتکار سها ابراهیمی گندمی، مریم اعظامی و آیدا پاشاخانلو است.
همچنین می‌بایست از همکاران سایر بخش‌ها تشکر ویژه‌ای داشته باشیم که با حوصله و صبوری در کنار ما بوده‌اند و ما را در سال 1402 یاری داده‌اند: شهرزاد رویایی در بخش محتوا، علیرضا شفیعی، محسن مهاجرانی، نادیا عبداللهی و امیرحسین صفری در بخش سمعی و بصری، نیما حیدری در بخش تحقیق و توسعه، حمید فدایی، مهدی زیرکی، سپند یدالهی‌فر و مهشید چایچی در بخش فنی، حامد کمال‌پور در بخش منابع انسانی، علیرضا عسگری و الهام رضایی‌فرد در بخش مالی و اداری.

7. مالکیت

مؤسسه‌ی فرهنگی و هنری آرتهال

نویسنده (ها)

مرضیه افتخاری